Wizy do USA dla przedsiębiorców

W przypadku otwarcia przedstawicielstwa polskiej spółki w USA, zachodzi zazwyczaj potrzeba oddelegowania pracownika do amerykańskiego oddziału firmy. Osobą tą może być właściciel, członek zarządu, lub inna osoba zajmująca stanowisko kierownicze. Pracownik z Polski musi uzyskać pozwolenie na podjęcie pracy w USA. Planowane zniesienie wiz do USA nie ma związku z podejmowaniem pracy w USA, gdyż dotyczy wiz turystycznych, a nie pracowniczych. Więcej na ten temat pisaliśmy w artykule Zniesienie wiz do USA – fakty i mity. W przypadku otwierania nowego oddziału firmy w USA, osoby oddelegowane do tego zadania zazwyczaj aplikują o wizę L-1 „New Office”. Jest to wiza nieimigracyjna, przeznaczona dla osób, które pracują w macierzystej firmie w Polsce, a którym powierzone zostanie otwarcie oddziału firmy w USA. Wiza przyznawana jest na 12 miesięcy, z możliwością przedłużenia do 7 lat.

Osoby z kadry kierowniczej oraz właściciele firm którzy planują przenieść się do USA na stałe mogą uzyskać tzw. zieloną kartę, czyli prawo stałego pobytu w USA (Permanent resident). Jednym z programów służących uzyskaniu zielonej karty jest wiza EB-1C, która pozwala aplikować o stały pobyt w USA w przypadku posiadania przedstawicielstwa polskiej firmy w Stanach Zjednoczonych.

Powszechnie znany jest też program o nazwie EB-5, czyli zielonych kart dla inwestorów. Od listopada 2019 zwiększono progi minimalne inwestycji z 500 tys USD do 900 tys USD. Inwestorzy w ramach programu EB-5 nie muszą posiadać firmy w USA, gdyż inwestycja ma charakter pasywny. Realizowana jest wyłącznie przez zatwierdzonego organizatora, tzw. regional center. Organizator pobiera środki od inwestorów zza granicy, po czym inwestuje je we własne projekty. Zazwyczaj polegają one na budowie centrów handlowych, hoteli, ośrodków wypoczynkowych, itp. Dzięki ulokowaniu środków w projekt inwestycyjny, inwestor może uzyskać prawo stałego pobytu w USA. Należy jednak zauważyć, że proces trwa min. 12 miesięcy, a inwestycja nie jest gwarantowana, tzn. jest narażona na ryzyko utraty środków. Poza tym inwestor mimo dokonania inwestycji nie otrzymuje gwarancji uzyskania zielonej karty.

Nasza firma współpracuje z prawnikami imigracyjnymi w USA, którzy prowadzą procedurę uzyskania i przedłużania wizy L-1 oraz uzyskania prawa stałego pobytu w USA (zielonej karty) poprzez wizy EB-1C oraz EB-5. Zapraszamy do kontaktu przedsiębiorców zainteresowanych otwarciem oddziału firmy w USA oraz uzyskaniem prawa stałego pobytu w USA.

 

Translate >>